Virgen del Carmen Carihuela

Virgen del Carmen

Op 16 juli kun je in Carihuela de processie Virgen del Carmen mee maken. De vissers eren de patroonheilige van de zeelieden en de koningin van de zee “La Reina de los Mares”. Deze passievolle processie kun je in de regio Málaga in meerdere kustplaatsen aanschouwen.

Doordat La Carihuela van oorsprong een vissersdorp is, is Virgen del Carmen een belangrijke traditie.

Op 16 juli zal het beeld van Virgen del Carmen, ook wel Santa María de Monte Carmelo genoemd, op een tronos de kerk uitgedragen worden en in processie door de straten van Carihuela gaan.

Deze processie is vrolijk en erg uitbundig en zeker leuk om mee te maken als je op vakantie in Torremolinos of Carihuela bent.

Virgen del Carmen dé feestdag van het jaar

Virgen del Carmen is voor veel mensen dé feestdag van het jaar, de straten en de boulevard staan vol met mensen die deze traditie willen meemaken.

De Spaanse restaurants zitten op deze dag ook helemaal vol omdat er veel Spaanse families naar La Carihuela komen.

Er lopen ook zingende kinderen mee voorop de processie zij zijn ook traditioneel gekleed. De hele processie wordt opgesierd door muziek en zang.

Carihuela staat de hele week rond 16 juli in het teken van Virgen del Carmen met als absoluut hoogtepunt de processie op 16 juli.

De dagen voor 16 juli kun je het beeld van de patroonheilige van de zee al zien staan in de kerk van Carihuela.

Carmen Carihuela
Virgen del Carmen Carihuela

Hombres de trono

Tijdens Virgen del Carmen zal het beeld van de beschermheilige de kerk uitgedragen worden door de portadores of ook wel hombres de trono genoemd. Deze dragers zijn gekleed in matroos kleding.

Ze lopen op blote voeten door de straten richting het strand waar er een boot klaar staat waar de beschermheilige opgezet zal worden. De boot vaart het ene jaar naar Benalmádena en het andere jaar richting Málaga. Na een tocht van een uur zal ze weer terug keren in Carihuela.

Voor de dragers (hombres de trono) is het een hele eer om mee te mogen lopen. Je mag dit ook niet zomaar doen.

  • Ten eerste moet je aangesloten zijn bij de “Virgen del Carmen brotherhood” (Hermandad de marineros de la Virgen del Carmen de La Carihuela).
  • En ten tweede moet je veel geduld hebben om uitverkozen te worden om als hombre de trono” (HDT) mee te mogen lopen.

Je kunt Virgen del Carmen in meerdere kustplaatsen in de provincie Málaga meemaken.

Video Virgen del Carmen in Carihuela