Noche de San Juan

San Juan

Noche de San Juan in Torremolinos en Carihuela is een traditioneel feest dat wordt gevierd ter ere van de langste dag (al is die eigenlijk op 21 juni) en dat het weer zomer is.

Dit wordt gevierd in de nacht van 23 op 24 juni om 00:00 uur.

In deze nacht komen familie en vrienden samen op de stranden om bij vreugdevuren te eten, te drinken, te dansen en lol te hebben en dit om de langste dag van het jaar te vieren en de Heilige Johannes de Doper te eren.

Noche de San Juan kun je in veel plaatsen in Spanje meemaken. Als je in Torremolinos of Carihuela bent moet je dit zeker eens gaan zien.

Tradities Noche de San Juan

Tijdens San Juan worden er vreugdevuren aangestoken, waar mensen omheen dansen en over springen, terwijl ze wensen maken en oude zaken symbolisch verbranden.

Het is een vrolijke en feestelijke gelegenheid, waarbij vaak ook muziek, dans en vuurwerk worden georganiseerd. Groepjes mensen op een kleed zitten op het strand te eten en te drinken.

De chiringuitos zorgen ervoor dat je op het strand eten en drinken kunt halen.

Water en vuur staan centraal tijdens San Juan. Om 00:00 uur rent men de zee in als een symbolische reiniging en je ziet er mensen springen over het vuur om kwade geesten te verdrijven.

San Juan Carihuela
Vuur San Juan

Rituelen

  1. Vreugdevuren: Het aansteken van vreugdevuren is een belangrijk ritueel tijdens San Juan. Mensen verzamelen zich rond de vuren, dansen en springen eromheen. Het vuur symboliseert zuivering en vernieuwing.

  2. Wensen maken: Tijdens San Juan gelooft men dat wensen in vervulling gaan. Mensen schrijven hun wensen op stukjes papier en gooien ze in het vuur. Het is een symbolische daad om hoop en positieve energie uit te zenden.

  3. Middernachtelijk zwemmen: Een ander populair ritueel is om middernacht in de zee te zwemmen. Dit wordt beschouwd als een reinigingsritueel waarbij men negatieve energie wegspoelt en zichzelf zuivert. Veel mensen springen over de golven om geluk en voorspoed te verwelkomen.

  4. Kruidenbaden: Sommige mensen bereiden kruidenbaden voor tijdens San Juan. Ze verzamelen kruiden en bloemen en maken er infusies van die ze aan hun badwater toevoegen. Dit wordt beschouwd als een ritueel voor geluk en bescherming.

  5. Dansen en muziek: Dansen en muziek spelen een belangrijke rol. Mensen vormen kringen rond de vuren en dansen traditionele dansen, zoals de “Verdiales”, begeleid door muziek en zang.

Bijgeloof

Noche de San Juan staat ook in het teken van het bijgeloof. 

  • Je gezicht wassen in de zee geeft je het hele jaar schoonheid. Kijk deze nacht niet in de spiegel want dan wordt het teniet gedaan.
  • Schrijf je wensen op een papiertje en gooi dit in het vuur, zodat jouw wensen uitkomen.
  • Springen over het vuur om jezelf te zuiveren.
  • Sta in de ochtend van 24 juni vroeg op, voor een energiek jaar.
  • Het zwemmen in zee na middernacht, voor een goede gezondheid.
Rituelen San Juan
Johannes de Doper

Johannes de Doper

Johannes de Doper speelt een belangrijke rol bij de viering van San Juan op 23 juni. In de christelijke traditie wordt Johannes de Doper geassocieerd met de zomerzonnewende, die op of rond 24 juni valt en wordt zijn geboortedag gevierd op 24 juni. San Juan wordt vaak gevierd als een combinatie van christelijke en heidense tradities.

Johannes de Doper wordt beschouwd als de voorloper van Jezus Christus en wordt geassocieerd met zuivering en vernieuwing. Zijn doopritueel wordt gezien als een symbolische handeling van zuivering en bekering.

Hoewel het oorspronkelijke heidense festival van San Juan teruggaat tot voor het christendom, heeft de christelijke kerk de viering van Johannes de Doper geïntegreerd in de festiviteiten rond de zomerzonnewende.

Zo heeft San Juan zowel heidense als christelijke elementen in zich, waarbij de figuur van Johannes de Doper een belangrijke rol speelt in de christelijke context van de viering.