Drie Koningen (Los Reyes Magos)

3 koningen

In Spanje wordt op 5 en 6 januari Drie Koningen gevierd. Je kunt het vergelijken met Sinterklaas zoals dat in Nederland gevierd wordt. 

Op 5 januari zullen de 3 Koningen (Tres Reyes Magos) aankomen, dit gaat in Torremolinos en Carihuela per boot.

Het is een geliefde traditie in Spanje en markeert het einde van het kerstseizoen.

De Drie Koningen: Melchior, Caspar en Balthasar

De Drie Koningen, ook bekend als de Drie Wijzen of de Magiërs, hebben elk een specifieke rol en naam:

  1. Melchior: Volgens de traditie was Melchior een oude man, vaak afgebeeld met een witte baard. Hij wordt geassocieerd met het geschenk van goud en vertegenwoordigt de wijze en rijke koning en komt uit de Arabische wereld.

  2. Caspar: Caspar wordt meestal afgebeeld als een jonge man en wordt geassocieerd met het geschenk van wierook. Hij vertegenwoordigt het geloof en de spiritualiteit en komt uit Europa.

  3. Balthasar: Balthasar wordt vaak afgebeeld als een donker getinte koning en wordt geassocieerd met het geschenk van mirre. Hij vertegenwoordigt het lijden en de sterfelijkheid van Jezus en komt uit Afrika.

3 koningen Torremolinos
Drie koningen

Verhaal van de 3 Koningen in Spanje - Torremolinos

Het verhaal van de Drie Koningen, of Los Reyes Magos, in Spanje heeft diepe wortels in de christelijke traditie en is gebaseerd op het bijbelse verhaal van de wijzen uit het Oosten die de ster volgden naar de pasgeboren Jezus.

In de Spaanse folklore en kinderverhalen wordt dit verhaal vaak verteld op een manier die specifiek gericht is op de avond van 5 januari, bekend als ‘Noche de Reyes’ (Nacht van de Koningen) en de viering op 6 januari.

Op de avond van 5 januari zetten kinderen hun schoenen bij de deur of het raam, samen met een brief aan de Drie Koningen waarin ze hun wensen en goede daden van het afgelopen jaar uitleggen.

Ze hopen dat de koningen langskomen en cadeautjes achterlaten. Ook leggen kinderen vaak hooi en water voor de kamelen neer, vergelijkbaar met hoe kinderen dat doen voor Sinterklaas en zijn paard.

Op 6 januari worden kinderen wakker en ontdekken ze wat de Drie Koningen hebben achtergelaten. Het is een vreugdevol moment waarin de geschenken symbool staan voor de liefde en het geluk dat de komst van de Drie Koningen met zich meebrengt.

Het is een van de meest geliefde  feestdagen voor kinderen in Spanje (Torremolinos).

Veelgestelde vragen 3 koningen Torremolinos

De Drie Koningen zijn Melchior, Caspar en Balthasar, bijbelse figuren die volgens de Spaanse traditie geschenken brachten aan de pasgeboren Jezus.

De geschenken, goud, wierook en mirre, symboliseren respectievelijk rijkdom, spiritualiteit en de sterfelijkheid van Jezus.

Op 5 januari zetten kinderen schoenen met daarin brieven aan de Drie Koningen. Op 6 januari ontdekken ze welke cadeaus ze als beloning voor hun goede daden hebben gekregen.