Dia de Andalucía

Dia de Andalucía

Dia de Andalucía is de regionale feestdag van Andalusië. Deze dag wordt jaarlijks gevierd op 28 februari ter herinnering aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de regio.

Andalusië is qua inwoners de grootste autonome regio van Spanje. Tijdens de viering zie je vaak de Andalusische vlag, die groen en wit van kleur is, wapperen op openbare gebouwen en straten. Het volkslied van Andalusië, bekend als “El Himno de Andalucía” (Het Andalusische Volkslied), wordt vaak gezongen en uitgevoerd tijdens deze viering.

Ook in Torremolinos en Carihuela wordt Dia de Andalucía gevierd. Op deze dag zijn de meeste winkels in Andalusië gesloten.

Waarom viert Andalusië Dia de Andalucía?

Dia de Andalucía herdenkt het referendum van 28 februari 1980, waarbij de Andalusische bevolking in grote meerderheid instemde met de autonomiestatus van de regio.

Dit markeerde een keerpunt in de geschiedenis van Andalusië, aangezien het de regio de bevoegdheid gaf om haar eigen zaken te regelen en haar eigen politieke en culturele identiteit te bevorderen.

De viering van Dia de Andalucía omvat diverse festiviteiten en evenementen in de hele regio. Deze omvatten parades, optochten, muziekoptredens, dansvoorstellingen en sportieve activiteiten.

Veel musea zijn op 28 februari gratis te bezoeken.

Dia de Andalucía feest
Dia de Andalucía flamenco

Culturele evenementen

Dia de Andalucía is ook een gelegenheid om de rijke cultuur en tradities van de regio te vieren. Er zijn tentoonstellingen, ambachtelijke markten en gastronomische evenementen waar traditionele Andalusische gerechten en producten worden gepresenteerd.

Dia de Andalucía is niet alleen een dag om de autonomie van de regio te vieren, maar ook een gelegenheid voor de Andalusische bevolking om hun cultuur en erfgoed te koesteren en te delen met anderen. Het is een feestelijke dag vol levendigheid, waarin de Andalusische identiteit wordt gevierd met trotse inwoners die hun geschiedenis, cultuur en gemeenschap eren.

Feliz Día de Andalucía

Semana Blanca

Voor de kinderen in de provincie Málaga is de periode rond Dia de Andalucía extra speciaal. In de week van 28 februari vindt ook de ‘Semana Blanca’ oftewel de Witte week plaats.

De kinderen hebben een extra week met vrije dagen om de vakantiedagen in andere autonome regio’s te compenseren.

Het belangrijkste feest van deze regio “La Feria” valt namelijk in augustus en dus zijn de scholen dan gesloten, waardoor de kinderen in deze regio vakantiedagen mislopen.

Semana Blanca