Dagtrips vanuit Torremolinos

Dagtrips Torremolinos

Als je op vakantie bent in Torremolinos en je wilt eens wat anders zien dan de boulevard en de Costa del Sol, dan kun je een van de vele dagtrips vanuit Torremolinos maken. 

Torremolinos is centraal gelegen, je hebt dan ook voldoende gelegenheid om met de trein of bus een dagtrip te regelen. 

Dus mocht het eens een dag regenen of als het weer in Torremolinos eens een dagje wat minder is dan hoef je je ook zeker niet te vervelen. 

Mijas (20 kilometer afstand)

Op ongeveer 20 kilometer afstand van Torremolinos vinden we de plaats Mijas. Daar staan witte huisjes met blauwe details. Het is net zo pittoresk als Frigiliana. Frigiliana is wat verder rijden, maar Mijas is ongeveer een kwartiertje rijden vanaf Torremolinos.

Het oude dorpje ligt op zo’n 400 meter boven zeeniveau. Om er te komen, rijd je over een slingerende weg, waar je echt een natuurlijk gevoel van krijgt. Mijas staat bekend om z’n fantastische uitzicht over de omgeving en parelwitte huisjes.

In een reisgids heb je vast wel eens kleine steegjes en witte huisjes gezien. Als je in Mijas bent, weet je direct waar die foto’s gemaakt zijn. Terrassen met geraniums, kleurrijke kozijnen en prachtige poorten sieren het dorpsbeeld hier. Vroeg op pad zie je nog weinig mensen; een voordeel van dit soort rustige dorpjes. Aan het centrale plein scoor je trouwens lekkere churros.

Mijas
Málaga

Dagtrip Málaga (20 kilometer afstand)

Wie een reis boekt naar Torremolinos, komt aan op de luchthaven van Málaga. Málaga is zeker een aanrader om te verkennen. Het is een charmante stad, met een compact maar indrukwekkend centrum. Vanuit Torremolinos kun je met de trein, bus of taxi naar Málaga reizen. Met de trein ben je in 25 minuten in het centrum van Málaga vanuit Torremolinos.

In 20 minuten ben je van de ene kant van het historische centrum naar de andere kant van het historische centrum. Bezoek de Alcazaba, beklim de kathedraal of snuffel wat rond op de lokale markten. Overal om je heen zie je street art in diverse wijken. Vanaf het Gibralfaro kasteel heb je bovendien een schitterend uitzicht over Málaga.

Deze stad barst van de cultuur. En als je dan toch ook nog een lekker strandje wil pakken, kun je kiezen voor het grote stadsstrand of voor de kleinere stranden langs de kust. Het is een prima plek om te verkennen. En natuurlijk kun je winkelen en dineren langs de Muelle Uno en in het centrum.

Marbella dagtrip (50 kilometer afstand)

Marbella kent twee uitersten: het oude centrum, vol charme en cultuur, en het moderne, decadente Puerto Banús. En dat alles op slechts 50 kilometer afstand van Torremolinos.

In Marbella is het zeker de moeite waard het historische centrum te bezoeken. Dit ligt het dichtst bij Torremolinos. Je ziet hier de bekende witte Spaanse huisjes, voorzien van sinaasappelbomen en geplaatst rond de oude kerken van Marbella. Aan de muren zie je overal kleurrijke bloempotten hangen.

Plaza de Los Naranjas is het centrale plein in Marbella. Hier vind je dan ook de winkeltjes en de restaurantjes. Ook op het plein staan weer talloze sinaasappelbomen.

Wat een wereld van verschil is dan Puerto Banús: een hippe en moderne plek met grote winkelstraten en de duurste waar ter wereld. Louis Vuitton, dure lunches en decadentie vind je hier in het straatbeeld. Het is onbetaalbaar, maar zeker leuk om eens te bekijken.

Marbella
Ronda

Ronda (100 kilometer afstand)

Sta een dag in je vakantie vroeg op, en ga al vroeg met je gehuurde auto op pad. Wie voor 09.00 in Ronda is, is de drukte voor en kan in alle rust genieten van een van de meest bijzondere plaatsen van Andalusië. Ronda is adembenemend mooi en op en top Spaans.

Ronda is een bergdorpje dat is gebouwd op een immense kloof. De rivier de Guadelevin stroomt onder de kloof door. De kloof zelf splitst het oude en het nieuwe deel van het dorp, en middels de Puente Nuevo kun je oversteken. Daar kijk je zo de 100 meter diepe kloof in.

Wat dat betreft kun je de camera-app op je smartphone overuren laten draaien. Ronda is werkelijk een plaatje. Sommige toeristen kijken vanaf de brug, en denken dan alles gezien te hebben. Maar als je echt de tijd neemt voor Ronda, kun je ook de tuinen van Cuenca verkennen. Of geniet je van het uitzicht als je afdaalt naar de kloof vanaf Plaza Maria Auxiliadora.

In Ronda staat zelfs een heus paleis: Casa del Rey Moro. Dat is een monumentaal complex, dat volgens een legende, het huis was van een Moorse koning. Het paleis is voorzien van een watermijn en hangende tuinen. Je mag er gewoon doorheen lopen. Een erg leuke ervaring, die je binding met Spanje nog sterker maakt.

Júzcar (122 kilometer afstand)

Als je in Ronda bent geweest, is het zeker de moeite waard nog even door te rijden naar Júzcar. Dat is echt een bijzonder dorp. Er wonen ongeveer 250 mensen. Het dorp staat vol met kleine, blauwe huisjes. Daarom wordt het ook wel ‘Smurfendorp’ (El Pueblo Pitufo) genoemd.

Eigenlijk zijn de huizen hier niet blauw gebouwd. Vroeger waren de huizen gewoon, geheel naar Spaanse traditie, wit. Maar toen kwam de filmmaatschappij Sony, en die verzocht de gemeente de huizen blauw te schilderen. In 2011 werd het dan ook de promotieplaats voor de film ‘Smurfen in 3D’.

De inwoners van Júzcar zullen je vertellen dat de smurfen hier echt gewoond hebben. Helaas vind je ze nu niet meer: Cargamel heeft ze weggejaagd. Toch blijft het een speciale plaats om te bezoeken. Zeker een leuke dagtrip vanuit Torremolinos. Bezoek ook La Aldea Azul, als je zowel Ronda als Júzcar hebt bezocht.

Juzcar
Caminito del Rey

Caminito del Rey (64 kilometer afstand)

Op nog geen 65 kilometer van Torremolinos ligt een werkelijk magische plek: Caminito del Rey. Hier staan steile kliffen die zijn voorzien van wandelpaden. Als je van avontuur houdt, is deze plek als dagtrip bezoeken echt de moeite waard.

Als je zover mogelijk wilt komen op de wandelpaden, kun je het best met een lokale gids gaan. Deze vertelt je ook meteen alles over het ontstaan van de kliffen en laat je de mooiste plekjes zien.

El Caminito del Rey loopt van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof. Het pad is drie kilometer lang en ligt boven het water. Bij mooi weer ben je spekkoper: dan is het een magische omgeving. De blauwe lucht steekt af tegen het blauwe water en de kloof lijkt van goud te zijn.

Vroeger was el Caminito del Rey niet aan te raden als wandelplek. Het was er onveilig en de kliffen begonnen in verval te raken. Dat terwijl veel toeristen het natuurschoon wel wilden zien. Daarom stak de lokale overheid in 2014 maar liefst 5,5 miljoen euro in de renovatie van Caminito del Rey. Er ligt nu een nieuw wandelpad, er loopt een weg naar toe en er zijn zelfs parkeerplaatsen en busverbindingen.

Gelukkig merk je daar op het wandelpad zelf niet veel van. Je blijft je een voelen met de natuur. Zoek er maar eens foto’s en filmpjes van op. Je krijgt spontaan zin om er zelf ook een wandeling te maken.

Torremolinos als vertrekpunt

Het mooie van Torremolinos is dat de bereikbaarheid goed is. Vanaf Torremolinos kun je alle kanten op, en de echt mooie plaatjes liggen dichtbij.

Alle genoemde plaatsen kun je in een dag bezoeken, maar eigenlijk is het leuker om ook een paar dagen in andere plaatsen te verblijven. Spanje heeft zoveel moois te bieden, dat het bijna zonde is om slechts een dagtrip te maken vanuit Torremolinos.

Heb je niet de tijd om langer op andere plekken te verblijven? Dan is Torremolinos een prima uitvalsbasis. Overigens, de badplaats zelf is ook niet verkeerd. Het biedt alles waar je naar op zoek bent: mooie natuur, stranden, en overal restaurantjes met heerlijke, lokale versnaperingen.

Over ons

Online tickets bestellen

Als je een dagtrip vanuit Torremolinos wilt maken dan kun je het beste je tickets vooraf online bestellen. Voor de meeste dagtrips is dit ook de enige mogelijkheid. Je voorkomt zo teleurstellingen en weet dat je uitstapje profesioneel geregeld is.